Pierogi z indyjską pastą na cienkim cieście, wpisujące się w trend zero waste.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej (ewentualnie odrobinę więcej - zależy od mąki)
230 ml bardzo gorącej, przegotowanej wody
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
2 czubate łyżeczki pasty indyjskiej ze słoika
Nadzienie:
mięso z 3 udek z kurczaka bez skóry
1 mała marchewka
garść natki pietruszki
2 łyżki bulionu/wody/rosołu
sól
pieprz
słodka papryka
Żółte pierogi z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy w misce z solą, wlewamy olej i wodę, mieszamy łyżką. Kiedy masa będzie chłodniejsza, zagniatamy ręcznie na elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy na 10 minut. Blat i ciasto posypujemy mąką, cienko wałkujemy i wycinamy za pomocą szklanki.
Mięso z kurczaka miksujemy w siekaczu, dodajemy płyn i obficie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ciasto wypełniamy farszem. Sklejamy falbanką.
Gotujemy przez kilka minut we wrzącej i osolonej wodzie, aż pierogi same wypłyną na wierzch.
Podajemy prosto z wody lub odsmażane, z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, okrasą, zieleniną. Smacznego!
Porady
Udka z kurczaka można połączyć z innym mięsem z zupy.
Komentarze