Żółte naleśniki z ricottą i brokułami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Żółte naleśniki z ricottą i brokułami są po prostu przepyszne. Nic dodać, nic ująć.

  • 25 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe :

    -mąka pszenna tortowa : 230 g
    -jajka : 2 sztuki
    -curry : 1 łyżeczka
    -kurkuma : 0,5 łyżeczki (płaskiej)
    -mleko 3,2 % : 300 ml
    -woda : 150 ml
    - sól : 1-2 szczypty
    -olej rzepakowy : 5-6 łyżek

    dodatkowo :

    - brokuły mrożone : 400-500 g
    - ser ricotta : 250-300 g
    - sól : 1 łyżka
    - olej do smażenia naleśników : 50 ml

Żółte naleśniki z ricottą i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zmiksować na gładką masę. W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić brokuły, ugotować.
  • 2. Brokuły odcedzić, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. W tym czasie na patelni rozgrzać olej , smażyć naleśniki.
  • nalesniki zdrowe i pyszne 3. Naleśniki posmarować ricottą, na każdym ułożyć brokuły, złożyć na pół i jeszcze raz na pół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy