Żołądkowiec

4.5 (156 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    6 jajek
    25 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżka maku
    1/2 czerwonego kisielu (dodałam jeszcze szczyptę czerwonego barwniku)

    SER:
    1 kg sera
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    20 dag margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kisiele

Żołądkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i olej, cały czas ucierając. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części: do pierwszej części dodać kakao, do drugiej - mak, do trzeciej - kisiel.
  • 2. SER:
    Ser zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, margarynę i ser. Z białek ubić pianę i dodać do sera. Całość delikatnie wymieszać.
  • 3. Przygotowanie do pieczenia:
    Do formy (25/35 cm.) równo nałożyć ser. Na ser łyżeczką nakładać naprzemiennie ciasto: kakaowe, czerwone i z makiem, tworząc małe pola szachownicy. Piec w temp. 180*C przez 60 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Mak Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować