Żołądki w pomidorach

0 (0 ocen)

Żołądki są trochę zapomniane i mało popularne. Długo gotowane i duszone w pomidorach są mięciutkie i bardzo smaczne.

Składniki:


  • 300g żołądków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    4-5 pomidory
    2 liście laurowe
    2-4 ziela angielskie
    2 łyżki śmietany
    sól
    pieprz czarny
    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki oczyścić i zalać wodą, którą po zagotowaniu zlać z szumowinami. Zalać świeżą wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować 1,5 godziny.
  • 2. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić i dodać do cebuli. Żołądki odcedzić i dodać do podduszonych pomidorów. Dusić, aż większość soku z pomidorów odparuje, a wszystko będzie miękkie. Pod koniec przyprawić, a bazylię dodać na samym końcu. Zaprawić śmietaną (ewentualnie z dodatkiem mąki). Podawać np z ryżem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Pomidor Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować