Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. A mus jabłkowy zapewne nie ostatni raz wykorzystany zostanie w potrawach.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g żołądków indyczych
    1 l bulionu drobiowego bio
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    3 łyżki oleju słonecznikowego
    2 średnie cebule
    200 g boczniaków
    1 łyżka płynnego miodu
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki sosu sojowego jasnego
    sól
    pieprz
    2 twarde kwaśne jabłka
    1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
    1 płaska łyżeczka imbiru
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem 1. Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego do czasu, aż były miękkie.
    Na patelni rozgrzałem olej, na nim zrumieniłem posiekane cebule, dodałem pokrojone w paski boczniaki, miód i posiekany czosnek. Doprawiłem sosem sojowym i pieprzem. Podgotowane żołądki pokroiłem na małe kawałki, dodałem do cebuli, smażyłem ok. 3 minuty. Zalałem bulionem z gotowania, dodałem jabłka starte na mus, lubczyk i starty imbir.
    Dusiłem jeszcze 30 min. 5 minut przed końcem dodałem koncentrat, doprawiłem odrobina gałki, świeżo mielonym pieprzem i solą. Podałem z kaszą gryczaną, ogórkiem konserwowym i marynowana papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Boczniaki Grzyby Mięso Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować