Żołądki drobiowe z grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Zastanawiałam się jak przyrządzić potrawę z grzybów żeby ,była inna niż zupa grzybowa .Akurat miałam w lodówce żołądki drobiowe.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 800 g żołądków drobiowych
    4 łyżki oleju roślinnego
    2 cebule, posiekane
    250 g grzybów lub pieczarek, pokrojonych w plasterki .
    sól i pieprz do smaku
    2 liście laurowe, 1 łyżeczka słodkiej i jedna łyżeczka ostrej papryki
    4 łyżki kwaśnej śmietany

Żołądki drobiowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki opłukać i pokroić na małe kawałki.
    Na patelni rozgrzać olej i zrumienić żołądki, przełożyć do garnka o grubym dnie.
    Na patelni podsmażyć cebulę, dodać grzyby lub pieczarki i smażyć przez kilka minut. Przełożyć do garnka z żołądkami. Dodać bulion w którym się gotowały żołądki(lub wodę) - tyle, aby je przykryło. Doprawić solą i pieprzem, dodać liście laurowe, ziele i kilka ziaren pieprzu prawdziwego.Koperek posiekany.
    Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Od czasu do czasu sprawdzić ile jest sosu, w miarę konieczności dolać odrobinę wody.
    10-15 minut przed końcem duszenia dodać śmietanę.Można podawać z kluseczkami ,ale można dodać je do żołądków , ale pokrojone ziemniaczki też można dodać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy