Żołądki drobiowe w kapuście

4.5 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

W takiej wersji żołądki zjedzą nawet ci co nie lubią podrobów.

Składniki:

  • 30 dag żołądków drobiowych
    60 dag kapusty kwaszonej
    1 cebula
    kilka czapek suszonych grzybów
    2 łyżki smalcu
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka bulionu warzywnego
    1 łyżka miodu
    przyprawy
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki drobiowe w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żołądki drobiowe w kapuście 1. Żołądki drobiowe oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki
  • żołądki drobiowe w kapuście 2. na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim mięso do podsmażonego mięsa dodać cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilkę razem smażyć do momentu zezłocenia się cebuli.
  • 3. 1 szklanką gorącej wody zalać podsmażone mięso, dodać grzyby, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego i 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie ( w razie potrzeby podlać jeszcze wodą) .
  • żołądki drobiowe w kapuście 4. Kapustę odcedzić z soku i lekko odcisnąć jeśli jest długa to przesiekać ją nożem,
    następnie dodać do miękkich żoładków, dołożyć drobno pokrojony czosnek, 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i 1/2 łyżeczki soli dolać bulion i dusić przez kolejne 40 minut, aż kapusta zmięknie i odparuje z niej cały płyn. Gotowa potrawę doprawić do smaku miodem i ewentualnie pieprzem i solą.
    Podawać z ziemniakami lub tak jak ja z podsmażonymi kopytkami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować