Żołądki drobiowe po tajsku

4.5 (172 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Zainspirowani smakami kuchni tajskiej postanowiliśmy ją lekko zaadoptować. No cóż, wyszło mega smacznie

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g żołądków drobiowych
    2 liście kaffiru
    4 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka mąki
    150 g makaronu chow mein
    150 g małych pieczarek
    1 mała czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    1 szalotka
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    4 łyżki sosu ostrygowego
    1 mały pęczek szczypiorku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żołądki drobiowe po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żołądki drobiowe po tajsku 1. Żołądki czyścimy i myjemy. Zalewamy zimną wodą, dodajemy liście kaffiru i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym.

    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki.

    Paprykę kroimy na paski.

    Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka.

    Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas mieszając, 5-6 min dodając cukier, sól i pieprz do smaku.

    Do całości dodajemy makaron,sos ostrygowy i posiekany na większe kawałki szczypiorek. Dokładnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować