Złoto Jesieni

0 (0 ocen)

Bardzo proste ciasto w sam raz do kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    15 dag cukru
    15 dag mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Śmietana:
    1 l śmietany kremówki (30%)
    żelatyna- ilość adekwatna do ilości śmietany

    Dodatkowo:
    1 puszka masy kajmakowej/ krówkowej
    1,5 szkl. słonecznika łuskanego
    4-5 łyżek cukru
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krówki

Złoto jesieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia.
    Wylewamy na średniej wielkośći blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pieczemy w temp 160 st. C z termoobiegiem.
    Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Przestudzamy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i jeszcze trochę miksujemy by zelatyna dobrze rozprowadziła się w śmietanie.

    Masę śmietanową wykladamy na pierwszy biszkopt i przykrywamy drugim lekko dociskając.
    Odstawiamy w chłodne miejsce by śmietana stężała.
  • 3. Gdy masa już stężeje smarujemy biszkopt masą krówkową.
    Słonecznik prażymy z cukrem na łyżce masła pilnując by karmel i słonecznik nie spaliły się.
    Lekko przestudzamy i posypujemy ciasto.

Porady

Zwróćmy uwagę czy nasza masa kajmakowa nie jest za gęsta. Jeśli widzimy, że możemy mieć trudności z jej rozsmarowaniem to wcześniej wkładamy puszkę do gorącej wody. Po otwarciu mieszamy zawartość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Słonecznik Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować