Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą

4.5 (166 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na smakowite i pożywne połączenie puszystych naleśników z jarmużem oraz serem mozzarella. Naleśniki swój kolor zawdzięczają kurkumie - jednej z najzdrowszych przypraw świata.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka naturalnej maślanki
    - 1 szklanka mleka
    - 2 jajka
    - 2 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka cukru pudru
    - 1 szczypta soli
    - około 0,5 łyżeczki kurkumy
    FARSZ:
    - 300 g jarmużu
    - 1 mała cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka śmietany
    - około 120 g sera mozzarella
    - oliwa z oliwek
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę z kurkumą, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia).
  • 2. FARSZ: Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy przez chwilę na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy jarmuż i dusimy go chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Do podduszonego jarmużu dodajemy łyżkę śmietany oraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy z kawałkami sera mozzarella.

    Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Życzę smacznego :)

Porady

Gotowe naleśniki świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować