Sernik "Złota rosa"

0 (0 ocen)

Cudowny delikatny sernik, a delikatne kropelki pojawiające się na wierzchu ciasta wyglądają bardzo efektywnie i uroczo.

Składniki:

  • Ciasto kruche
    200g masła
    4 żółtka
    ½ szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa
    1 kg mielonego sera z wiaderka
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 duży budyń śmietanowy
    1 szklanka mleka 3,2%
    ½ szklanka oleju

    Beza
    4 białek
    ½ szklanka cukru

Sernik "złota rosa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło posiekać z mąką dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Wylepić blachę nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ( u mnie forma 25x35 cm) pieczemy 10 min w 180 stopni C.
    2. Jajka ubijamy z cukrem dodajemy budyń , olej, twaróg na koniec mleko. Wlewamy masę serową na podpieczone wystudzone ciasto. Pieczemy 40 min w 160 stopni C.
    3. Białka ubijamy na sztywno powoli dodając cukier. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i równo rozprowadzamy piane. Zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C pieczemy 15 min. do zrumienienia piany.

Porady

piana nie może się spiec ponieważ nie pojawia się kropelki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy