złota polędwica z dorsza

0 (0 ocen)

Obiad gotowy w 30 minut.

Składniki:

  • około 30 dag polędwicy z dorsza
    sól
    pieprz kolorowy
    mielone złote siemię lniane

    frytki lub małe młode ziemniaki pokrojone na ósemki
    zielona czubryca
    sól

    cytryna, miks sałat, koperek, czerwony pieprz do podania

Złota polędwica z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy ze wszystkich stron siemieniem lnianym (lekko nacieramy). Rybę owijamy w pergamin.
  • 2. Pokrojone ziemniaki obtaczamy w 3 łyżkach oleju.
  • 3. Na blasze układamy rybę owiniętą w pergamin. Obok ryby układamy frytki lub ziemniaki.
  • 4. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut. Po tym czasie rybę odkrywamy i pieczemy jeszcze 3 minuty.
  • 5. Rybę podajemy posypaną koperkiem i czerwonym pieprzem z kawałkiem cytryny, miksem sałat i frytkami/pieczonymi ziemniakami posypanymi zieloną czubrycą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy