Moja złota gąska niczym nie różni się od tej Złotej Gęsi wg Braci Grimm. W bajeczce, kto dotknął gęsi nie mógł się oderwać. Z moją było tak samo. Kto spróbował, zaraz sięgał po następny kawałek.
Złota gęś wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gęś umyć, oczyścić ( ja wyrzucam kuperek w całości ). Osuszoną gąskę natrzeć ziołami i solą. Do środka włożyć jabłka ze skórką pokrojone w kawałki, pozbawione gniazd nasiennych, tyle ile się da.
Gęś umieścić w gęsiarce, jabłka ułożyć też wokół gąski, szczelnie przykryć. Wstawić do lodówki na całą noc.
Pieczenie gęsi to 1 kg mięsa = 45 min. W tym przypadku 3 do 3,5 godz.
W piekarniku 2godz = 180 stopni i 1,5 godz = 160 stopni. W czasie pieczenia nie
zaglądamy, nie polewamy, nie unosimy pokrywy.
Po tym czasie gąska jest gotowa, jest złota i pieknie pachnie majerankiem, miętą i jabłkami. Odlewamy tłuszcz, a pozostały sos miksuję.
Dodatkowo przesmażamy na maśle ćwiartki jabłek bez skórek, tak żeby się nie rozpadły, które dodajemy do porcji mięsiwa na talerzu i polewamy sosem.
Smacznego.
Komentarze