Złota gęś wg Ewy

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Moja złota gąska niczym nie różni się od tej Złotej Gęsi wg Braci Grimm. W bajeczce, kto dotknął gęsi nie mógł się oderwać. Z moją było tak samo. Kto spróbował, zaraz sięgał po następny kawałek.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • gęś 4,5 kg
    jabłka ( szara reneta , chempiony )
    zioła prowansalskie
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka mięty
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Złota gęś wg ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gęś umyć, oczyścić ( ja wyrzucam kuperek w całości ). Osuszoną gąskę natrzeć ziołami i solą. Do środka włożyć jabłka ze skórką pokrojone w kawałki, pozbawione gniazd nasiennych, tyle ile się da.
    Gęś umieścić w gęsiarce, jabłka ułożyć też wokół gąski, szczelnie przykryć. Wstawić do lodówki na całą noc.
    Pieczenie gęsi to 1 kg mięsa = 45 min. W tym przypadku 3 do 3,5 godz.
    W piekarniku 2godz = 180 stopni i 1,5 godz = 160 stopni. W czasie pieczenia nie
    zaglądamy, nie polewamy, nie unosimy pokrywy.
    Po tym czasie gąska jest gotowa, jest złota i pieknie pachnie majerankiem, miętą i jabłkami. Odlewamy tłuszcz, a pozostały sos miksuję.
    Dodatkowo przesmażamy na maśle ćwiartki jabłek bez skórek, tak żeby się nie rozpadły, które dodajemy do porcji mięsiwa na talerzu i polewamy sosem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gęś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować