Ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do momentu uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Forma 28 x 40. Piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Zamarynowaną cukinię zmiksować wraz z zalewą. Jabłka rozprażyć na patelni. Dodać zmiksowaną cukinię i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, wrzucić galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć, posmarować biszkopt.
3.Na masie owocowej ułożyć herbatniki. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Żelatynę zalać zimną wodą. Do miski wylać jogurt. Następnie porcjami wsypywać cukier puder i cappuccino i stale mieszać mikserem na najniższych obrotach. Potem cienkim strumieniem wlewać "podgrzaną" żelatynę, stale mieszając. Nie przerywając mieszania, dodać czekoladę i szybko rozprowadzić na herbatnikach.
4.Następnie na zastygnięty krem rozsmarować niecały słoik powideł. Na koniec posypać pokruszonymi herbatnikami i polać rozpuszczoną czekolada. Smacznego!
Komentarze