Ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    6 łyżek gorącej wody,
    18 dag cukru,
    18 dag mąki pszennej,
    szczypta soli,
    szczypta proszku do pieczenia,

    Masa z cukinii i jabłek:
    1 kg kwaśnych jabłek,
    1/2 l słoik zamarynowanej cukinii na słodko,
    2 galaretki cytrynowe,

    Krem cappuccino:
    2 jogurty greckie,
    5 łyżek cukru pudru,
    opakowane czekoladowego cappuccino,
    tabliczka mlecznej czekolady,
    8 łyżeczek żelatyny,

    Dodatkowo:
    czekolada mleczna,
    powidła śliwkowe,
    herbatniki pełnoziarniste,




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z jabłkami, cukinią i kremem cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczemy biszkopt 1. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą do momentu uzyskania pulchnej masy. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie dodać do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Potem porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Forma 28 x 40. Piec przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Robimy masę z cukinii i jabłek 2. Zamarynowaną cukinię zmiksować wraz z zalewą. Jabłka rozprażyć na patelni. Dodać zmiksowaną cukinię i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, wrzucić galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć, posmarować biszkopt.
  • Wykonujemy krem cappucciono 3. Na masie owocowej ułożyć herbatniki. Czekoladę zetrzeć na wiórki. Żelatynę zalać zimną wodą. Do miski wylać jogurt. Następnie porcjami wsypywać cukier puder i cappuccino i stale mieszać mikserem na najniższych obrotach. Potem cienkim strumieniem wlewać "podgrzaną" żelatynę, stale mieszając. Nie przerywając mieszania, dodać czekoladę i szybko rozprowadzić na herbatnikach.
  • Krem smarujemy powidłami, potem posypujemy pokruszonymi herbatnikami i polewamy roztopioną czekoladą. 4. Następnie na zastygnięty krem rozsmarować niecały słoik powideł. Na koniec posypać pokruszonymi herbatnikami i polać rozpuszczoną czekolada. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Cukinia Herbatniki Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować