Złociste ziemniaczki po białostocku

4.5 (167 ocen)

To fajny pomysł na urozmaicenie krokietów ziemniaczanych, wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu i pozostałych z obiadu ziemniaków. Jest to w miarę tani i sycący obiad. Ziemniaczki najlepiej smakują w towarzystwie pomidorowych akcentów.

Składniki:

  • • MASA ZIEMNIACZANA:
    • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
    • 1 jajko,
    • Szczypta soli,
    • NADZIENIE:
    • 300g mięsa drobiowego z rosołu,
    • 2 jajka ugotowane na twardo,
    • 1 cebula,
    • DO PANIEROWANIA:
    • 2 jajka,
    • Bułka tarta,
    • Olej do głębokiego smażenia,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Złociste ziemniaczki po białostocku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Złociste ziemniaczki po białostocku 1. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na oleju. Zmiel ją razem z mięsem z rosołu w maszynce do mielenia mięsa. Do mięsa dodaj posiekane drobno jajka, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gdyby masa była za sucha dodaj kilka łyżek wody lub bulionu drobiowego.
  • Złociste ziemniaczki po białostocku 2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Jajko roztrzep, wymieszaj z ziemniakami i szczyptą soli.
  • Złociste ziemniaczki po białostocku 3. Z masy ziemniaczanej odrywaj po kawałku, rozpłaszcz i na środku ułóż 1 łyżeczkę nadzienia. Formuj okrągłe kluski.
  • Złociste ziemniaczki po białostocku 4. Ziemniaczane kulki maczaj w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej.
  • Złociste ziemniaczki po białostocku 5. Smaż na rumiano w rozgrzanym oleju.
    Podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem i sałatką lub czerwonym barszczem.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować