Ciasto:
1 kg mąki
0,5 l mleka
4 żółtka
8 dkg drożdży
1 margaryna
3 łyżki cukru płaska łyżka soli
pół szklanki oleju
Nadzienie
25 dkg sera białego
1 jajko
3 czubate łyżki cukru
cukier waniliowy
smażona skórka z pomarańczy
(wszystkie składniki dokładnie ucieramy ze sobą i nadzienie gotowe)
Złociste rogaliki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i sól, następnie dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i margarynę i wyrabiamy do momentu aż cisto będzie się odklejało od ręki.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.
2. Ciasto dzielimy na cztery części. Z każdej rozwałkowujemy koło i dzielimy je na na 8 części . Na brzegu dajmy trochę nadzienia i zawijamy do środka, aby powstał rogalik. .
Smarujemy rogaliki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem
Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 15 minut.
Pieczemy w 175 stopniach na złoty kolor.
Porady
Aby uzyskać złoty kolor rogalików należy wymieszać jedno żółtko z odrobiną mleka następnie pędzelkiem posmarować każdy rogalik.
Komentarze