Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące pierogi z aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - olej: 1 łyżka
    - ciepła woda: 100 mililitrów
    - sól: 1 łyżeczka
    - soczewica czerwona: 100 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - majeranek: 1 łyżka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierogi 1. Soczewicę zalewamy wodą.

    Odstawiamy na ok. 30 minut.

    Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 - 30 minut ) w osolonej wodzie.

    Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto.

    Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

    Cebule kroimy w drobną kosteczkę.

    Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę.

    Dorzucamy posiekaną natkę.

    Doprawiamy solą i pieprzem i majerankiem.

    Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła.

    Napełniamy przygotowanym farszem.

    Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem.

    Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min.

    Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować