Złociste niebo

4.5 (158 ocen)

Nazwa ciasta jest nieprzypadkowa ;) Puszysty biszkopt z delikatną masą i zrumienionym na złoto kokosem to prawdziwy raj dla podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto:

    6 dużych jajek
    niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
    1 szklanka mąki pszennej
    niecałe pół szklanki mąki ziemniaczanej

    Krem:

    750ml mleka
    2 budynie waniliowe
    kilka kropli olejku waniliowego lub cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru kryształu
    2 żółtka
    3/4 kostki masła 82%

    Dodatkowo:

    7 czubatych łyżek wiórków kokosowych
    pół szklanki wody
    pół szklanki likieru Amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Złociste niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier, a następnie, nadal ubijając, po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno blachy o średnicy 20x30cm lub tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 - 170 ºC.
    Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do zupełnego ostygnięcia.
  • 2. Z 750ml mleka odlewamy szklankę i rozprowadzamy w niej budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy cukry i mieszamy, by się rozpuściły, po czym dodajemy budyniową mieszankę i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Ucieramy miękkie masło do białości, następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i dalej ucieramy całość do gładkości.
  • 3. Mieszamy pół szklanki wody i pół szklanki likieru Amaretto. Biszkopt kroimy na pół, pierwszy blat nasączamy połową alkoholowej mieszanki, wykładamy na niego 3/4 masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go resztą mieszanki i rozsmarowujemy na nim pozostałą część masy.
  • 4. Wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, podsmażamy na złoty kolor. Przesypujemy na talerz (nie zostawiamy na patelni, bo się przypalą) i studzimy. Zimnymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.

Porady

Do nasączenia blatów biszkoptowych można użyć innego alkoholu, np. likieru kokosowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować