Złociste gofry

0 (0 ocen)

  • 15 min

Słodkie, delikatne i złociste gofry to pomysł na idealny podwieczorek. Można je podawać na wiele sposobów np. z truskawkami, bitą śmietaną, cukrem pudrem i czekoladą :)

  • 15 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli
    - 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków
    - 1/3szklanki oleju
    - 2 jajka (osobno żółtka i białka)

Złociste gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzać gofrownicę.
    2. Zmiksować na gładką masę mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier, olej i żółtko jajek.
    3. Białka ubić na sztywną pianę.
    4. Delikatnie wymieszać masę z pianą.
    5. Gofrownice przesmarować delikatnie olejem.
    6. Gofry piec przez około 2-3 minuty do momentu zrumienienia.
    7. Studzić na kratce.
    8. Podawać z czym tylko chcecie :)

Porady

Mąkę pszenną można zamienić na pełnoziarnistą, a mleko krowie na kozie :) Pianę zawsze dodajemy do ciasta, a nie na odwrót - wtedy możemy być pewni, że gofry będą puszyste.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy