Złocista Konfitura

0 (0 ocen)

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Marchew i cytryna zamknięte razem w słoiku? Czemu nie. Razem tworzą idealny duet na jesienne i zimowe dni. Złocista konfitura to świetny dodatek do herbaty, grzanek z masłem, pieczonego drobiu.

  • 12 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg cytryn,
    1 kg marchewki,
    4 szklanki wody,
    4 szklanki cukru.

Złocista konfitura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dobrze umyć gorącą wodą. Pokroić razem ze skórką na cienkie półplasterki, pestki wyrzucić. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Marchew i cytrynę włożyć do garnka z wodą, zostawić na noc. Potem doprowadzić do wrzenia, gotować 25 minut. Wsypać cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 20 minut.
  • 3. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy