Zapraszam na pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem. Taki smalczyk doskonale sprawdza się na domówkach podczas zakąski i mini wiejskiego stołu. Smalec z cebulką jest delikatny, aromatyczny przez zioła i z ogórkiem smakuje wyśienicie.
Ziołowy smalec na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę zmielić przez maszynkę lub pokroić w kostkę. Wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione.
2.Cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego łyżki wytopionego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego smalcu, dodajemyprzyprawy (sól według własnego uznania - ja lubię w smalcu dużo soli). Pozostaw w garnku do lekkiego przestudzenia.
3.Gotowy smalec przelej do słoika i od czasu do czasu, gdy będzie zastygać przemieszaj skwarki i cebulkę aby nie opadły na dno.
Komentarze