Ziołowy smalec na kanapki

4.98 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapraszam na pajdę chleba ze smalcem i ogórkiem. Taki smalczyk doskonale sprawdza się na domówkach podczas zakąski i mini wiejskiego stołu. Smalec z cebulką jest delikatny, aromatyczny przez zioła i z ogórkiem smakuje wyśienicie.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0.5kg słoniny
    1 cebula
    2 ząbki czosnki
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżeczka bazylii lub oregano ,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (176 ocen)

Zobacz również:

Pasty Przekąski

Ziołowy smalec na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smalec 1. Słoninę zmielić przez maszynkę lub pokroić w kostkę. Wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowiejących skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione.
  • smalec 2. Cebulkę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i zeszklić na patelni używając do tego łyżki wytopionego smalcu. Tak zeszkloną cebulkę i czosnek wrzucamy do wytopionego smalcu, dodajemyprzyprawy (sól według własnego uznania - ja lubię w smalcu dużo soli). Pozostaw w garnku do lekkiego przestudzenia.
  • smalec 3. Gotowy smalec przelej do słoika i od czasu do czasu, gdy będzie zastygać przemieszaj skwarki i cebulkę aby nie opadły na dno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować