Aromatyczny omlet z cukinią, ziołami, pomidorem i parmezanem jest dla mnie idealnym posiłkiem przed pełnym wyzwań dniem. Daje mnóstwo energii, jest zdrowy, a jego smak pobudza zmysły...
Ziołowy omlet z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć (jeżeli jest mała nie trzeba jej obierać), pokroić w paski 2 na 0,5 cm. Pomidora umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w ćwiartki.
2.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić cukinię, dusić pod przykryciem, aż lekko zmięknie.
3.Jajka, mąkę, śmietanę, sól, zioła dokładnie połaczyć (najlepiej rózgą lub mikserem), przelać na patelnię z cukinią, po chwili zmniejszyć ogień, przykryć, smażyć z obu stron, aż jajka całkowicie się zetną,ale nie będą suche. Pod koniec smażenia dodać pomidory. Omlet posypać parmezanem, podawać gorący.
Komentarze