Ziołowy kurczak długo marynowany

0 (0 ocen)

Ziołowy kurczak, marynowany 2 doby jest niezwykle pyszny! Polecam na obiad dla gości. Będą zachwyceni soczystym i aromatycznym mięskiem.

Składniki:


  • 1,5 kg kurczaka (udka i pałki)
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka kolendry suszonej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka kremu balsamicznego
    6 łyżek oleju rzepakowego

Ziołowy kurczak długo marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do miski wsypać odmierzone ilości soli, pieprzu, tymianku, oregano, kolendry, słodkiej papryki i majeranku.

    Następnie dodać miód, krem balsamiczny (ciemny) i olej. Wymieszać dokładnie marynatę i odstawić.

    Kurczaka umyć, osuszyć i wrzucić do rękawa do pieczenia. Wlać marynatę, obrócić kilka razy aby dokładnie pokryć kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 doby. Warto przewrócić rękaw z kurczakiem kilka razy na dzień.

    Następnie rękaw z mięsem ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 70-80 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa).

    Mięso podałam z gulaszem warzywnym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy