Ziołowy - czosnkowy chlebek odrywany z dodatkiem czarnuszki

  • wyświetlono: 165 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ten wspaniały chlebuś jest KRÓLEM każdej domowej imprezy i nie tylko. Jest przepyszny, puszysty i o cudownym kuszącym zapachu - ciężko mu się oprzeć, idealny zarówno sam jak i do różnego rodzaju dipów warzywnych. Na sylwestra sprawdzi się doskonale. Polecam go zrobić podwójnej lub potrójnej porcji bo znika ekspresowo.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 3 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

750 g mąki pszennej na pizzę
1 opakowanie 8 g drożdży suszonych instant lub 25 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
1/3 szklanki oleju
duża szczypta soli
1 łyżka ziaren czarnuszki

masełko ziołowo - czosnkowe:

100 g miękkiego masła
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej zielonej natki z czosnku
garść posiekanego koperku
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
garść posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka pasty szpinakowej lub garść bardzo drobno posiekanego młodego szpinaku
papier do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Ziołowy - czosnkowy chlebek odrywany z dodatkiem czarnuszki

  • 1. Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wsypujemy czarnuszkę i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Gotowe chlebki przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min.
    ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ).

    Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180-200 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Porady

z podanych porcji wyszły mi 3 chlebki w tortownicy 26 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilprzystawkaczosnekurodzinychlebświętaziołaprzyjęciekarnawałimprezaSylwesterimieninyandrzejkidomówkanowy_rokimprezowy_chlebekchlebek_odrywanychlebek_ziołowychlebek_czosnkowo_ziołowyprzesąskaodrywany_chlebek_ziołowy

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Chlebek czosnkowo- ziołowy

Chlebek robi furorę wśród znajomych....

Odrywany chlebek :)

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Ten odrywany chlebek naprawdę jest...

Odrywany chlebek z ziołami

Dodane przez: Kasia_S

Odrywany chlebek z ziołami

w środku miękki z chrupiącą skórka,...

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Dodane przez: ilka_86

Chlebek czosnkowo-ziołowy

Taki chlebek doskonale smakuje...

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

Aromatyczny chlebek drożdżowy z...

Czosnkowy chlebek odrywany

Dodane przez: czarrna

Czosnkowy chlebek odrywany

Idealnie pasuje do zupy gulaszowej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE