Ziołowy chleb z czarnuszką

0 (0 ocen)

Moja kolejna propozycja na chlebuś na zakwasie, tym razem z ziołami i czarnuszką.

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:
    5 łyżek zakwasu
    100 ml letniej wody
    100 g mąki żytniej chlebowej

    Na chleb (2 keksówki):
    350 g mąki pszennej typ 650
    200 g mąki pszennej razowej
    200 g mąki żytniej razowej typ 2000
    50 g płatków owsianych
    50 g otrębów pszennych
    40 g drożdży(świeże)
    2 łyżeczki soli
    łyżka miodu
    ok.550 ml wody
    opakowanie ziół do chleba z czarnuszką (Kamis)
    garść siemienia lnianego
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb na zakwasie

Ziołowy chleb z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem z podanych składników zrobić zaczyn i zostawić na 12 godzin, przykryty ściereczką , najlepiej w ciepłym miejscu
  • 2. Rano dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto.
    Wodę dodawać stopniowo, olej i zioła dodać na końcu, trochę mieszanki zostawić do posypania chleba.
    Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Gdy podwoi swą objętość przełożyć do dwóch blaszek keksowych 35x 12
    koniecznie wysmarowanych olejem, ciasto ma sięgać do połowy ich wysokości
    Powierzchnię ciasta wyrównać mokrą ręką i posypać mieszanką ziół.
    Blaszki przykryć i pozwolić ciastu wyrosnąć.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 200*C, gdy chleb wyrośnie na całą blaszkę, włożyć go do pieczenia na ok.45-50 minut.
    Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180*C

Porady

Do chleba można dodać ziarna słonecznika, dyni, trochę maku, co kto lubi. Ciasto nie może być mocno zwarte, bo chleb będzie suchy i kruszący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować