ziołowo-serowe pieczone bataty

0 (0 ocen)

Tak przyrządzone bataty stanowią świetny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.

Składniki:

  • 2 bataty średniej wielkości
    sól
    pieprz
    centymetrowy kawałek świeżego imbiru
    ząbek czosnku
    papryczka chili
    pietruszka
    świeży rozmaryn
    100 g parmezanu

    kilka wiórków masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowo-serowe pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty myjemy. Pieczemy w 200 stopniach C około 30-40 minut.
  • 2. Bataty kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy w środku tak by został centymetrowy brzeg.
  • 3. Wydrążone środki batatów drobno kroimy, doprawiamy solą pieprzem, dodajemy posiekany imbir, przeciśnięty czosnek drobno posiekaną chili, zioła i starty ser. Wszystko razem mieszamy.
  • 4. Farsz przekładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy około 10 minut.
  • 5. Na każdą połówkę kładziemy po wiórku masła. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy z sosem jogurtowym.

Porady

Sos jogurtowy: Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, otartą skórkę z cytryny i posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować