Ziołowo-serowe pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bataty myjemy. Pieczemy w 200 stopniach C około 30-40 minut.
2.Bataty kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy w środku tak by został centymetrowy brzeg.
3.Wydrążone środki batatów drobno kroimy, doprawiamy solą pieprzem, dodajemy posiekany imbir, przeciśnięty czosnek drobno posiekaną chili, zioła i starty ser. Wszystko razem mieszamy.
4.Farsz przekładamy do wydrążonych batatów. Posypujemy parmezanem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy około 10 minut.
5.Na każdą połówkę kładziemy po wiórku masła. Posypujemy świeżymi ziołami i podajemy z sosem jogurtowym.
Porady
Sos jogurtowy: Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, otartą skórkę z cytryny i posiekane świeże zioła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Komentarze