ZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA

0 (0 ocen)

Zdrowszy zamiennik smażonych na głębokim oleju frytek. Są złociste, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne jako dodatek do mięs z grilla, do mięs pieczonych lub smaczne są same podane np. z ulubionym dipem.

Składniki:

  • ziemniaki ok. 1 kg.
    sól himalajska 1 łyżeczka
    czosnek 3 ząbki
    oregano 1 i 1/2 łyżeczki
    majeranek 1 łyżeczka
    suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
    pieprz biały 1/2 łyżeczki
    kurkuma 1/2 łyżeczki
    masło roztopione 4 łyżki

Ziołowe ziemniaczki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w łódeczki. Sól, pieprz, oregano, majeranek, natkę pietruszki i kurkumę wymieszać. Oprószyć ziemniaki. Czosnek drobno posiekać. Dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlać trochę masła i rozsmarować. Resztę masła wlać do ziemniaków i wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naszej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 35-40 min. W połowie czasu ziemniaki przemieszać, aby równomiernie upiekły się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy