Ziołowe sakiewki naleśnikowe z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
W misce w/w składniki wymieszać i usmażyć na dużej patelni naleśniki.
2.Farsz:
Na patelni mięso mielone usmażyć. Na następną rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić pieczarki. Po tym jak pieczarki będą puszczały wodę dodać mięso mielone, paprykę, podgotowany pokrojony kalafior, czosnek, ketchup i smażyć ok. 10 min. Na koniec dodać majeranek, zioła prowansalskie, maggi, natkę pietruszki, sól, pieprz.
3.Na sam środek naleśnika wykładać pełną łyżkę farszu, posypać serem, zebrać brzegi naleśnika i związać łodygą szczypiorku jak sakiewkę - delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał. Można również bez użycia szczypiorku, mocno ściskając brzegi naleśnika, tworząc sakiewkę.
Po wierzchu posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min., by naleśnik się zagrzał oraz ser się stopił. Wokół talerza posypać startym serem i papryką w proszku oraz polać np. sosem czosnkowym.
Komentarze