Ziołowe sakiewki naleśnikowe z farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis jest wielką niewiadomą, jak jajko niespodzianka, ponieważ nie wiemy co ma w sobie sakiewka... do pierwszego przecięcia nożem :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ziołowe naleśniki (ok. 10 naleśników):
    Składniki robocze
    400 ml wody,
    400 ml mleka,
    300 g mąki,
    2 jajka,
    1 łyżeczka cukru,
    pół łyżeczki soli,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    1/2 łyżeczki chili w proszku,
    2 łyżeczki suszonej natki pietruszki,
    olej do smażenia.

    Farsz:
    Składniki podstawowe z zestawu
    360 g mięsa mielonego,
    pół czerwonej lub żółtej papryki,
    jeden mały kalafior,

    Składnik podstawowy dodatkowy
    100 g pieczarek,

    Składniki robocze
    3 ząbki czosnku,
    3 łyżki łagodnego ketchupu,
    1 łyżka maggi,
    1 łyżeczka majeranku,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich,
    4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
    kilka łodyg szczypiorku (do związania sakiewek),
    sól,
    pieprz,

    Dekoracja
    4 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego,
    szczypta papryki w proszku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sakiewki Naleśniki

Ziołowe sakiewki naleśnikowe z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    W misce w/w składniki wymieszać i usmażyć na dużej patelni naleśniki.
  • 2. Farsz:
    Na patelni mięso mielone usmażyć. Na następną rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wrzucić pieczarki. Po tym jak pieczarki będą puszczały wodę dodać mięso mielone, paprykę, podgotowany pokrojony kalafior, czosnek, ketchup i smażyć ok. 10 min. Na koniec dodać majeranek, zioła prowansalskie, maggi, natkę pietruszki, sól, pieprz.
  • 3. Na sam środek naleśnika wykładać pełną łyżkę farszu, posypać serem, zebrać brzegi naleśnika i związać łodygą szczypiorku jak sakiewkę - delikatnie, by szczypiorek się nie przerwał. Można również bez użycia szczypiorku, mocno ściskając brzegi naleśnika, tworząc sakiewkę.
    Po wierzchu posypać serem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180ºC na 10 min., by naleśnik się zagrzał oraz ser się stopił. Wokół talerza posypać startym serem i papryką w proszku oraz polać np. sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować