Świeża bazylia idealnie współgra w duecie z pysznymi "gąbczastymi" placuszkami.Uważam, że to świetny przepis na szybką i mało pracochłonną przekąskę. Zachęcam Was do wypróbowania przepisu!
Ziołowe placuszki z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i dodajemy wodę gazowaną oraz jajka. Wszystko dokładnie miksujemy, do powstania gładkiej, lejącej się konsystencji. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut do lodówki (możemy przechowywać do 4 godzin). Do masy dodajemy posiekane zioła i skórkę z cytryny. Na patelnie wlewamy olej i czekamy na rozgrzanie. Następnie wylewamy naszą masę, tworząc malutkie placuszki i smażymy, aż na powierzchni uformują się małe pęcherzyki powietrza, po czym odwracamy. Placki będą gotowe, kiedy po delikatnym naciśnięciu ich widelcem uniosą się. Każdy placuszek dekorujemy małym kawałkiem wędzonego łososia oraz odrobiną serka śmietankowego i gałązką bazylii. Życzę smacznego!
Komentarze