Ziołowe placuszki z cukinii

4.83 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Te placuszki to pewnie juz klasyk. Bardzo się z nich wczoraj ucieszyliśmy, bo dawno ich nie robiłam. Zakupiłam już na balkon mnóstwo ziół i same prosiły się żeby ich użyć. Placuszki są bezglutenowe. Dodałam do nich mąkę ryżową i świetnie się sprawdza.

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 cukinia

    1/2 łyżeczki soli

    pieprz czarny

    1 cebulka dymka ze szczypiorem

    garść posiekanych ziół: koperek, natka pietruszki, bazylia, tymianek

    otarta skórka z połówki cytryny

    2 czubate łyżki mąki ryżowej

    2 ząbki czosnku

    1/2 opakowania sera feta

    3 jaja

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    olej rzepakowy do smażenia

    Sos jogurtowy:

    jogurt naturalny 150 ml
    1 łyzka soku z cytryny

    1 ząbek czosnku

    szczypta soli i pieprzu

    dowolne zioła
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Placki

Ziołowe placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj 1/2 łyżeczki soli i przemieszaj widelcem. Odstaw na 10 minut. Posiekaj zioła, cebulkę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i zatrzyj skórkę z cytryny. Następnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody. Przełóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oraz pokruszoną fetę.

    Rozgrzej patelnie na średnim ogniu, wlej trochę oleju i łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż na rumiano z każdej strony. Usmażone placuszki wykładaj na ręcznik papierowy.

    Podawaj z sosem jogurtowym. Jogurt przełóż do miseczki, wciśnij czosnek, dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mąka ryżowa Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować