Ziołowe pesto

0 (0 ocen)

  • 30 min

Czasami tak mi się rozrośnie bazylia, że nie nadążam jej zużywać. Najsmaczniejsze są młode listki dlatego, aby nie dopuścić do zakwitnięcia roślinki przerabiam ją na domowe pesto.

  • 30 min

Składniki:

  • listki bazylii - 100 g
    listki bazylii cytrynowej - 40 g
    natka pietruszki - 40 g
    szałwia – 10 listków
    blanszowane migdały - 100 g
    czosnek - 1 główka
    tarty parmezan - ½ szk.
    szczypta soli - do smaku
    sok z cytryny - 1 łyżka
    oliwa extra virgin - 1 szk.
    plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy

Ziołowe pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie zioła dokładnie myję i dokładnie osuszam w suszarce do sałaty. Przekładam do dzbanka blendera, dodaję blanszowane migdały, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie miksuję.
  • 2. Następnie dodaję starty na tarce jarzynowej parmezan, sól, sok z cytryny i oliwę. Doprawiam do smaku solą i jeszcze przez chwilę wszystko miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • 3. Gotowy sos przekładam do słoiczków i na wierzch wlewam warstwę oliwy, dzięki której pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Parmezan Szałwia Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować