Ziołowe naleśniki z farszem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ziołowe naleśniki podane w formie dinozaura triceratopsa dla niejadków. Resztę można podać tradycyjnie zawinięte jak krokiety.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    około pół szklanki mleka
    około pół szklanki wody mineralnej gazowanej
    niecała szklanka mąki
    1 - 2 jajka
    świeże zioła (natka kolendry, natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, pokrzywa)
    sól morska
    2 łyżki oleju

    Farsz:
    kilka pieczarek około 10 - 20 dag
    ser camembert
    cebula czerwona
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Ziołowe naleśniki z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski dodajemy posiekane zioła i resztę składników. Wszystko dokładnie rozbijamy blenderem. Odstawiamy.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, dusimy na maśle. Dodajemy posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Lekko solimy. Zmniejszamy ogień i dusimy kilka minut. Camembert obieramy z pleśni. Rwiemy na kawałki i dorzucamy do grzybów (nie mieszamy). Wyłączamy płomień, zostawiamy pod przykryciem.
  • 3. W między czasie smażymy naleśniki.
  • 4. Gotowe naleśniki od razu przekładamy farszem i podajemy póki gorące.
  • 5. Żeby dzieci chętnie zjadły posiłek możemy wyciąć z naleśników śmieszny kształt np. dinozaura.

Porady

Żeby było szybciej naleśniki smażyłam na dwóch patelniach. Ja zawsze naleśniki robię z litra płynu, żeby coś się zostało na następny dzień. Wtedy pozostałe naleśniki przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Posypuję parmezanem, na wierzch kładę kilka wiórków masła i zapiekam około 15 minut. Można również je obsmażyć w jajku i bułce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować