Bułeczki z koperkiem

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne bułki śniadaniowe. Chrupiące na zewnątrz a w środku pulchne i bardzo aromatyczne. Doskonałe z wędliną, żółtym serem lub tylko z masłem.

Składniki:

  • 400 g mąki
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki śmietany kremówki
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżka oleju
    220 ml mleka
    pęczek koperku
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki czarnuszki

Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Mleko lekko podgrzać dodać cukier i drożdże. Wymieszać i zostawić na kilka minut w cieple.
  • Składniki ciasta 2. Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ( bez kopru) i wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto 3. Ciasto podzielić na dwie nie równe części.
  • Ciasto 4. Do mniejszej części dodać posiekany koper i jeszcze raz zagnieść. Umieścić w osobnych miskach, przykryć i odstawić na 30 - 40 minut do podrośnięcia.
  • Ciasto 5. Ciasto wyrośnięte podwoi swoją objętość.
  • Ciasto 6. Obydwa ciasta podzielić na osiem części.
  • Formowanie bułeczek 7. Z ciasta jasnego robić placuszki a z ciasta z koprem kulki. Kulki położyć na packach i uformować okrągłe bułki.
  • Bułeczki 8. Bułeczki oprószyć mąką i zostawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
  • Bułeczki 9. Wyrośnięte naciąć ostrym nożem lub żyletką na krzyż. Naciąć tak żeby było widać ciasto z koperkiem. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Czarnuszka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować