Danie nieco pracochłonne, ale bardzo smaczne i eleganckie.
Składniki:
80 dag udźca indyczego bez kości (u mnie dwie sztuki)
sól
pieprz
oregano
bazylia
granulowany czosnek
tymianek
lubczyk
majeranek
FARSZ:
10 dag fasolki szparagowej
sól
1 jajko
2,5 łyżki bułki tartej
gałązka koperku
gałązka natki pietruszki
SOS:
sos zlany z pieczenia
niewielka ilość wody
pieprz
tymianek
majeranek
bazylia
oregano
granulowany czosnek
lubczyk
mąka do zgęszczenia
sól
Ziołowa rolada indycza faszerowana fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce i rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć mieszanką pozostałych przypraw, zwinąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
2.Fasolkę szparagową ugotować al’dente w osolonej wodzie.
Jajko wymieszać z bułką tartą oraz wymieszaną natką i koperkiem, farsz rozsmarować na rozłożonych płatach mięsa.
Na wierzchu ułożyć fasolkę szparagową.
3.Rolady dość ciasno zwinąć, zasznurować nicią kuchenną, włożyć do rękawa, rękaw dobrze zawiązać z obu stron, przełożyć do blaszki, wierzch kilkakrotnie nakłuć.
Piec około 1 godziny i 40 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Rękaw przeciąć kilka minut przed końcem pieczenia, rozchylić brzegi i pozwolić mięsu ładnie się zrumienić.
Rolady przełożyć na talerz, a kiedy przestygną, zdjąć z nich sznurek.
5.Sos z pieczenia zlać, zagęścić mąką rozprowadzoną zimną wodą, doprawić do smaku.
Komentarze