Ziołowa rolada indycza faszerowana fasolką szparagową

0 (0 ocen)

Danie nieco pracochłonne, ale bardzo smaczne i eleganckie.

Składniki:

  • 80 dag udźca indyczego bez kości (u mnie dwie sztuki)
    sól
    pieprz
    oregano
    bazylia
    granulowany czosnek
    tymianek
    lubczyk
    majeranek
    FARSZ:
    10 dag fasolki szparagowej
    sól
    1 jajko
    2,5 łyżki bułki tartej
    gałązka koperku
    gałązka natki pietruszki
    SOS:
    sos zlany z pieczenia
    niewielka ilość wody
    pieprz
    tymianek
    majeranek
    bazylia
    oregano
    granulowany czosnek
    lubczyk
    mąka do zgęszczenia
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec

Ziołowa rolada indycza faszerowana fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, osuszyć, rozłożyć na desce i rozbić tłuczkiem z obu stron, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć mieszanką pozostałych przypraw, zwinąć, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin.
  • 2. Fasolkę szparagową ugotować al’dente w osolonej wodzie.
    Jajko wymieszać z bułką tartą oraz wymieszaną natką i koperkiem, farsz rozsmarować na rozłożonych płatach mięsa.
    Na wierzchu ułożyć fasolkę szparagową.
  • 3. Rolady dość ciasno zwinąć, zasznurować nicią kuchenną, włożyć do rękawa, rękaw dobrze zawiązać z obu stron, przełożyć do blaszki, wierzch kilkakrotnie nakłuć.
    Piec około 1 godziny i 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 4. Rękaw przeciąć kilka minut przed końcem pieczenia, rozchylić brzegi i pozwolić mięsu ładnie się zrumienić.
    Rolady przełożyć na talerz, a kiedy przestygną, zdjąć z nich sznurek.
  • 5. Sos z pieczenia zlać, zagęścić mąką rozprowadzoną zimną wodą, doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Indyk Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować