Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało :)
Składniki:
Składniki na 1 porcję:
1 świeża, cała makrela
pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek
1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)
1 pomidor pokrojony w plastry
sól jodowana,
1 ząbek czosnku
pieprz cytrynowy
1 cytryna
Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki.
2.Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.
Komentarze