Ziołowa lasagne z warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne danie dla osób ceniących kuchnię włoską

  • 20 min

Składniki:

  • składniki 3-4 porcje (naczynie żaroodporne o wielkości ok. 20x25cm):

    pół opakowania płatów lasagne

    200g serka mascarpone (można zastąpić śmietaną kremówką)

    spora wiązka świeżych gałązek bazylii i oregano

    1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek

    (dwa powyższe składniki można zastąpić bazyliowym pesto - np. z Lidla)

    2 ząbki czosnku

    1 mała cukinia

    250 gram pieczarek

    1 pomidor

    ok.100 gram żółtego sera

    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziołowa lasagne z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowa lasagne z warzywami 1. 1. Zioła rwiemy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze wraz z oliwą. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Następnie mieszamy z mascarpone

    2. Pieczarki, cukinie oraz czosnek kroimy na dość cienkie plasterki

    3. Składniki układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym zaczynąjąc od płatów lasagne.

    Rzadko zdarza się aby płaty pasowały idealnie rozmiarem i kształtem do naczynia, ale nie trzeba się tym szczególnie stresować. Poszczególne płaty mogą trochę na siebie nachodzić. Niektóre płaty można nawet połamać jeśli wymaga tego sytuacja.

    W przypadku mojej lasagne warstwy były ułożone następująco: płaty, mascarpone z ziołami, płaty, plastry warzyw, mascarpone z ziołami, płaty, warzywa, mascarpone, płaty, starty żółty.

    Na wierzch można położyć kilka plasterków warzyw, jeśli nam zostaną oraz pomidora, którego czerwona barwy zaostrzy apetyt :)

    4. Kiedy składniki są już ułożone przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Zapiekamy min. 20-25 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i przypiekamy, aż nabierze ciemnozłotej barwy - około 10-15 minut.

    Kiedyś zapiekałam lasagne bez przykrycia. Zdarzało się, że fragmenty płatów, które były miejscami odsłonięte schły pod wpływem temperatury i robiły się twarde na brzegach. Pod przykryciem, płaty dojdą równomiernie, ponieważ oprócz temperatury podziała na nie gorąca para.

Porady

Po wyjęciu z piekarnika warto odczekać min. 15-20 minut przed przystąpieniem do krojenia. Lasagne na pewno będzie jeszcze bardzo ciepłe, a takie świeżo wyjęte z piekarnika rozjeżdża się przy krojeniu. Można ten problem ominąć zapiekając w foremkach na jedną porcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować