Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na zimowe popołudnie polecam gorącą kawę i niemniej rozgrzewające ciacho przygotowane na bazie miodu, z cynamonem, soczystą żurawiną i słodką białą czekoladą.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 160 g masła + 2 łyżki do kremu,

    1/4 szklanki cukru,

    3 średnie jajka,

    1/2 szklanki płynnego miodu,

    3 łyżki golden syrupu,

    2 szklanki mąki,

    1/4 szklanki mleka,

    2 łyżeczki cynamonu,

    1 łyżeczka sody oczyszczonej,

    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    150 g suszonej żurawiny,

    220 g białej czekolady,

    4 łyżki śmietanki kremówki 36%,

    500 g serka mascarpone,

    likier do nasączenia ciasta (użyłam czekoladowego),

    draże mleczne do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
  • 2. Masło i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku mieszając dokładnie. Dolewamy miód, golden syrup i mleko. Dokładnie miksujemy.
  • 3. Do zmiksowanej masy dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łopatką do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut (do “suchego patyczka”). Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  • 4. Czekoladę i masło (3 łyżki) rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy kremówkę, mieszamy na gładki krem. Dodajemy do mascarpone i miksujemy. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • 5. Gotowe ciasto kroimy na dwie części. Nasączamy likierem. Na spód ciasta wykładamy 3-4 łyżki kremu i rozprowadzamy. Posypujemy żurawiną (zostawiamy część żurawiny do posypania wierzchu). Przykrywamy drugą połową ciasta, wykładamy resztę kremu i smarujemy wierzch oraz boki. Posypujemy drażami i pozostałą żurawiną.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Krem najlepiej jest przygotować dzień wcześniej, żeby całą noc przestał w lodówce. Wtedy osiąga idealną konsystencję. Torcik przechowujemy w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować