Zimowy torcik bez glutenu.

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Idealny przepis na bezglutenowy tort. Zawsze się udaje!

  • 2 godz.

Składniki:

  • na biszkopt:

    150g uniwersalnej mąki bezglutenowej, minus dwie łyżki
    3 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju rzepakowego
    5 jajek
    140g drobnego cukru trzcinowego

    na krem:

    opakowanie serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    plus 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego do przełożenia i podprażone płatki migdałów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zimowy torcik bez glutenu. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i odstawić. Jajka i cukier miksować do uzyskania puszystej i gęstej piany - kilka minut. Dodać olej i suche składniki, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem (tylko dno) tortownicy. Piec ok 40 minut w 170 stopniach. Wyjąć, ostudzić, przekroić na pół.
  • 2. Przygotować krem: serek, cukier puder i ekstrakt zmiksować kilka minut do uzyskania pożądanej gęstości.
  • 3. Na jeden blat wyłożyć pół słoiczka dżemu, wyrównać, przykryć drugim blatem. Wierzch i boki wysmarować kremem, udekorować podprażonymi płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować