Zimowy krem ziemniaczano-porowy z imbirem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Idealny, rozgrzewający i pożywny krem na zimowe dni.

  • 40 min

Składniki:

  • - 350 g ziemniaków

    - 250 g pora (jasne części)

    - 1 litr wywaru warzywnego

    - 1 łyżka śmietany 12%

    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir

    - 100 g wędzonego boczku

Zimowy krem ziemniaczano-porowy z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1cri7af 1. Umyte pory pokroić w talarki, a obrane ziemniaki w kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz na patelni i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
    Przełożyć do wywaru i ugotować do miękkości, przyprawić a następnie za pomocą blendera lub malaksera zmiksować wszystko na krem. Dodać śmietanę i ponownie doprawić tak, aby krem był mniej lub bardziej pikantny ( jak kto woli).
    Boczek wysmażyć na chrupko. Gotową zupę-krem wlać na talerze, posypać boczkiem. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy