Zimowy jabłecznik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dzięki dodaniu orzechów do ciasta jabłecznik ten jest niezwykle aromatyczny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • I ciasto:
    3 jajka
    1,5 szklanki mąki
    0,5 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    Mus jabłkowy:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    II ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka mąki
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru

Zimowy jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wlać na natłuszczoną blachę i piec 15 min w 180 stopniach.
  • 2. Mus jabłkowy:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do nich cukier i cynamon. Masę dać na podpieczony spód.
  • 3. II ciasto:
    Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami.Białka ubić na sztywną pianę. dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wlać na mus jabłkowy. Całość piec przez 40 min.

Komentarze

Podobne przepisy