Fishburger zawiera w sobie panierowanego mintaja, kwaszona kapustę, placek ziemniaczany.Jest to kompozycja lekka, ale sycąca, całość zapakowano w doskonałą, chrupiącą kanapkę.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g białych filetów rybnych ,mintaja
mleko, jajko, mąka, sól i pieprz, bułka tarta, masło klarowane lub olej do smażenia
4 kromki chleba lub bułki
Sałatka:
kapusta biała 300 g
marchew 1 szt
sól pół łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
koperek ze słoiczka 1 łyżeczka
Zimowy fishburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożoną rybę najpierw dokładnie rozmrozić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Rybę podzielić na 4 kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, delikatnie mąką, następnie w roztrzepanym jajku z dodatkiem 3 łyżek mleka, na koniec w bułce tartej. Odłożyć.
2. Tak przygotowane filety można usmażyć na maśle klarowanym na złoty kolor, po ok. 3 - 5 minuty z każdej strony lub upiec w piekarniku w następujący sposób: ustawić funkcję grilla w piekarniku lub 230 stopni C, na blaszkę do pieczenia lub do formy żaroodpornej wlać 2 łyżki oliwy, położyć na niej filety, po chwili odwrócić i wstawić do piekarnika na wyższą półkę. Grillować/piec przez ok. 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
3.Kapustę kiszoną drobno pokroić, włożyć do miski. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z kapustą, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i cukrem, skropić oliwą, wymieszać.
4.Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach, dodać jajo,sól i pieprz. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
5.Kładziemy surówkę, placka ziemniaczanego,filet z mintaja .Zakrywamy druga połówka chleba i mamy pyszną kanapkę z plackiem.
Komentarze