Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zbliża się wiosna, dlatego trzeba zrobić czyszczenie. Mrożenie botwinki to obowiązkowa pozycja w zadaniach wiosenno-letnich. Dzięki temu w zimie kiedy tylko najdzie mnie ochota mogę mieć mój ulubiony barszcz.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,2 litra bulionu (u mnie zrobiony jak zwykle z moich domowych kostek rosołowych)
    mały woreczek mrożonej botwinki (może być również świeża - pęczek razem z buraczkami
    cytryna
    jogurt naturalny (zwracajmy uwagę, aby w składzie nie występowało mleko w proszku)
    ziele angielskie
    2 liście laurowe
    opcjonalnie zakwas buraczany ok. 200 ml
    2 ząbki czosnku
    sól,
    pieprz
    koper
    mąka orkiszowa
    Dodatkowo:
    - jajka
    - ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz

Zimowo - wiosenny barszcz z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wersję ze świeżej botwinki to zaczynamy od umycia i oczyszczenia botwinki oraz buraczków. Buraczki obieramy i kroimy w dość drobne plasterki. Ja ten etap omijam ponieważ tak przygotowane buraczki i botwinkę miałam podczas mrożenia.
  • 2. Do gotującego się bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz buraczki i gotujemy ok. 10 min. Kiedy buraczki będą już miękkie dodajemy posiekane liście oraz łodyżki botwinki. Całość powinna gotować się ok. 5-10 min, aby liście i gałązki były miękkie.
    Do botwinki dodajemy sól oraz pieprz, kilka kropel cytryny. Gotujemy ok. 3 min.
  • 3. Całość możemy zabielić jogurtem naturalnym oraz mąką orkiszową. W tym celu polecam chochelkę zupy odlać do miseczki, do tego wrzucić 1/2 łyżki mąki orkiszowej oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. dokładnie mieszamy - możemy to zrobić ruchomą trzepaczką (super przyrząd kuchenny, który dostałam od mojego Taty pod choinkę). W ten sposób zahartujemy nasz jogurt i nie zetnie się w zupie.
    Całość zagotowujemy ok. 2 min. Posypujemy dużą ilością drobno posiekanego kopru.

Porady

Do barszczu z botwinki oczywiście polecam ugotować ziemniaki oraz jajka :) To najpyszniejszy sposób podania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować