zimowe leczo z dynią i kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 551 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja zimowa wersja leczo. Króluje w nim kolorowa papryka, dynia, cebula. Są tu też zioła, ostre przyprawy, pomidory i oczywiście pieczarki. Wspaniałe, rozgrzewające i bezmięsne danie. Sycące i pachnące.

Neblina36
  • 60min

Składniki

- papryka kolorowa ( duża lub mała) : 200 g
- pieczarki świeże, jasne : 200-250 g
- dynia : 200-300 g
- cebula : 250-300 g
- sól morska : 1 łyżka
- ostra papryka wędzona : 1 łyżeczka
- słodka papryka wędzona: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
- sól selerowa : 1-2 łyżeczki
-cukier : 1 łyżeczka
-świeży rozmaryn : 1 gałązka
- suszony majeranek : 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie : 1 łyżeczka
- pietruszka suszona : 2-4 łyżki
- olej rzepakowy : 5-6 łyżek
- masło : 1 łyżka
- pomidory w puszce bez skórki ( całe) : 400 g
- koncentrat pomidorowy : 1-2 łyżki
- mąka pszenna : 2-3 łyżki
-śmietana 18 : 1 łyżka
- woda : 3 l
- ugotowana kasza jaglana : 150- 200 g

Sposób przygotowania przepisu:

zimowe leczo z dynią i kaszą jaglaną

  • 1. W garnku zagotować 2,5 litra wody, wsypać sól morską. Dynię obrać, pokroić w 2-3 cm kostkę. Wrzucić do garnka z wodą, gotować 10 minut na średnim ogniu.Zdjąć z ognia, odcedzić.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • zimowe leczo3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki, masło, posypać solą selerową, ostrą i słodką papryką wędzoną, pieprzem, wymieszać, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać paprykę, zioła prowansalskie, 2 łyżki suszonej natki pietruszki, świeży rozmaryn. Wymieszać zawartość patelni, zmniejszyć ogień,wlać 500 ml wody, przykryć. Warzywa i pieczarki dusić 40 minut.
  • 4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i cukier, wymieszać. Dusić 10 minut.
  • 5. Do małego słoika wlać wodę, wsypać mąkę, dodać śmietanę, zamknąć i potrząsać do całkowitego wymieszania składników. Taką mieszaniną zagęścić leczo, wymieszać, gotować 5 minut. Dodać majeranek, ewentualnie posolić do smaku. Dodać dynię, delikatnie przemieszać. Podawać w miseczkach z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.Posypać natką pietruszki.

Porady

Do leczo dodaję kilka sztuk małych papryczek w całości. Dynie gotuję osobno, aby nie rozpadła się. Wędzona papryka nadaje daniu przyjemny dymny aromat. Czasami do mojego leczo dodaje też 2-3 łyżki pasty ajvar.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i rodzynkami

Dodane przez: jolantagłówka

Wegetariańskie gołąbki z kaszą jaglaną i...

Takie gołąbki przygotowałam specjalnie...

Placuszki z cukinii i kaszy jaglanej, z sosem czosnkowym.

Dodane przez: mania_o

Placuszki z cukinią i kaszą jaglaną

Placuszki z cukinii idealne nie...

image-29b7mn9

Dodane przez: Apetyczna babeczka

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I GROCHEM

Bezmięsna alternatywa gołąbków....

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

Dodane przez: anemon

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

Dużo bardziej delikatna i mniej...

kotlety mielone z kaszą jaglaną i serem

Dodane przez: suzana

KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ I SEREM

Dziś jaglanka jako dodatek do zwykłych...

gołąbki z kaszą jaglaną przed pieczeniem

Dodane przez: bieniaszka

Gołąbki z kaszą jaglaną

Alternatywa dla gołąbków z ryżem.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE