zimowe leczo z dynią i kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja zimowa wersja leczo. Króluje w nim kolorowa papryka, dynia, cebula. Są tu też zioła, ostre przyprawy, pomidory i oczywiście pieczarki. Wspaniałe, rozgrzewające i bezmięsne danie. Sycące i pachnące.

  • 60 min

Składniki:

  • - papryka kolorowa ( duża lub mała) : 200 g
    - pieczarki świeże, jasne : 200-250 g
    - dynia : 200-300 g
    - cebula : 250-300 g
    - sól morska : 1 łyżka
    - ostra papryka wędzona : 1 łyżeczka
    - słodka papryka wędzona: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony : 1 łyżeczka
    - sól selerowa : 1-2 łyżeczki
    -cukier : 1 łyżeczka
    -świeży rozmaryn : 1 gałązka
    - suszony majeranek : 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie : 1 łyżeczka
    - pietruszka suszona : 2-4 łyżki
    - olej rzepakowy : 5-6 łyżek
    - masło : 1 łyżka
    - pomidory w puszce bez skórki ( całe) : 400 g
    - koncentrat pomidorowy : 1-2 łyżki
    - mąka pszenna : 2-3 łyżki
    -śmietana 18 : 1 łyżka
    - woda : 3 l
    - ugotowana kasza jaglana : 150- 200 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zimowe leczo z dynią i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować 2,5 litra wody, wsypać sól morską. Dynię obrać, pokroić w 2-3 cm kostkę. Wrzucić do garnka z wodą, gotować 10 minut na średnim ogniu.Zdjąć z ognia, odcedzić.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • zimowe leczo 3. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać pieczarki, masło, posypać solą selerową, ostrą i słodką papryką wędzoną, pieprzem, wymieszać, smażyć 2 minuty mieszając. Dodać paprykę, zioła prowansalskie, 2 łyżki suszonej natki pietruszki, świeży rozmaryn. Wymieszać zawartość patelni, zmniejszyć ogień,wlać 500 ml wody, przykryć. Warzywa i pieczarki dusić 40 minut.
  • 4. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i cukier, wymieszać. Dusić 10 minut.
  • 5. Do małego słoika wlać wodę, wsypać mąkę, dodać śmietanę, zamknąć i potrząsać do całkowitego wymieszania składników. Taką mieszaniną zagęścić leczo, wymieszać, gotować 5 minut. Dodać majeranek, ewentualnie posolić do smaku. Dodać dynię, delikatnie przemieszać. Podawać w miseczkach z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy jaglanej.Posypać natką pietruszki.

Porady

Do leczo dodaję kilka sztuk małych papryczek w całości. Dynie gotuję osobno, aby nie rozpadła się. Wędzona papryka nadaje daniu przyjemny dymny aromat. Czasami do mojego leczo dodaje też 2-3 łyżki pasty ajvar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować