Fasolową gotowała babcia. Była pyszna, gęsta, z domowym makaronem. Ale ja nie bardzo lubiłam fasolę. Zupę jadłam, a fasola lądowała obok talerza. Na szczęście to się zmieniło. Zupa wspaniale syci i rozgrzewa.
Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek. Po chwili dodajemy pocięte warzywa korzeniowe oraz poszatkowanego pora. Podsmażamy chwilę. Wlewamy fasolę z garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak.
Dodajemy wcześniej ugotowany al'dente makaron, przelany zimną wodą.
Komentarze