Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Fasolową gotowała babcia. Była pyszna, gęsta, z domowym makaronem. Ale ja nie bardzo lubiłam fasolę. Zupę jadłam, a fasola lądowała obok talerza. Na szczęście to się zmieniło. Zupa wspaniale syci i rozgrzewa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś"

    2 liście laurowe

    kilka ziaren ziela angielskiego

    2 marchewki

    korzeń pietruszki

    kawałek selera

    łodyga selera naciowego

    kawałek pora

    3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej

    4 kostki mrożonego szpinaku

    2-3 łyżki oleju

    1 szt. cebula

    klika ząbków czosnku

    majeranek

    pieprz i sól do smaku

    1 szklanka makaronu np. razowy, pełnoziarnisty lub gryczany

    1 łyżka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę "Piękny Jaś" namaczamy w wodzie na całą noc. Odcedzamy i gotujemy godzinę. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek. Po chwili dodajemy pocięte warzywa korzeniowe oraz poszatkowanego pora. Podsmażamy chwilę. Wlewamy fasolę z garnka w której się gotowała wraz z wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rozmrożony szpinak.

    Dodajemy wcześniej ugotowany al'dente makaron, przelany zimną wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować