Zimowa zupa z ziemniakami i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, rozgrzewająca i bardzo łatwa w przygotowaniu

  • 60 min

Składniki:

  • mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka)
    30 dag pieczarek
    4-5 dużych ziemniaków
    30 dag wędzonego boczku
    2 duże marchewki
    kawałek selera
    2 pietruszki
    1 duża cebula
    2-3 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    płaska łyżka tymianku
    płaska łyżka oregano
    sól, pieprz, cukier
    śmietana do zabielenia
    masło do smażenia

Zimowa zupa z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy ziele i liście laurowe, zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy na maśle do miękkości. Dokładamy do zupy. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy