Zimowa rolada z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, żółtka, kisiel oraz kilka kropel aromatu nie przestając ubijać. Pieczemy je na dużej prostokątnej blaszce przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i przekładamy na lnianą ściereczkę, wycinamy z niego 2 mniejsze prostokąty i bardzo dokładnie z obu stron zwilżamy sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Oba płaty ciasta układamy na osobnych ściereczkach i zwijamy razem z nimi w rolady. Odkładamy.
2.Białą czekoladę rozpyszczamy w rondelku razem z 200ml śmietanki, cały czas mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W innym rondelku miksujemy ze sobą cukier, 100ml śmietanki, żółtka, mąkę oraz aromat migdałowy a następnie całą masę gotujemy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji ( robimy po prostu domowy budyń ;) ) , a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
3.Następnie w misce miksujemy czekoladę rozpuszczoną w śmietance, masę budyniową i kostkę miękkiej mergaryny. Dodajemy do tego pokrojoną drobno żurawinę, mieszamy i wstawiamy na około 1h do lodówki, czyli do zgęstnienia.
Ciasto rozwijamy i smarujemy powstałą masą, zwijamy.
W rondelku rozpuszczamy czekoladę z wodą, polewamy nią ciasto i posypujemy je żurawiną i migdałami.
Komentarze