Zimowa rolada z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Rolada idealnie nadaje się na zimowe spotkania przy kawie lub Świąteczny stół

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 7 sztuk
    - mąka: 4 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - kisiel morelowy: 1 sztuka
    - aromat migdałowy: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - sok z 1 cytryny: 1 sztuka
    - woda, tyle samo co soku z cytryny: 1 sztuka

    - biała czekolada: 2 sztuki
    - suszona żurawina: 100 gramów
    - margaryna do ciasta: 200 gramów
    - śmietanka 36%: 300 mililitrów
    - cukier: 100 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - aromat migdałowy: 0.5 łyżeczki

    - woda: 30 mililitrów
    - biała czekolada: 100 gramów
    - płatki migdałowe: 30 gramów
    - żurawina suszona: 20 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada

Zimowa rolada z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, żółtka, kisiel oraz kilka kropel aromatu nie przestając ubijać. Pieczemy je na dużej prostokątnej blaszce przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i przekładamy na lnianą ściereczkę, wycinamy z niego 2 mniejsze prostokąty i bardzo dokładnie z obu stron zwilżamy sokiem z cytryny rozrobionym z wodą. Oba płaty ciasta układamy na osobnych ściereczkach i zwijamy razem z nimi w rolady. Odkładamy.
  • 2. Białą czekoladę rozpyszczamy w rondelku razem z 200ml śmietanki, cały czas mieszając aby nie dopuścić do przypalenia. Odstawiamy do wystygnięcia. W innym rondelku miksujemy ze sobą cukier, 100ml śmietanki, żółtka, mąkę oraz aromat migdałowy a następnie całą masę gotujemy do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji ( robimy po prostu domowy budyń ;) ) , a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
  • Zimowa rolada z żurawiną 3. Następnie w misce miksujemy czekoladę rozpuszczoną w śmietance, masę budyniową i kostkę miękkiej mergaryny. Dodajemy do tego pokrojoną drobno żurawinę, mieszamy i wstawiamy na około 1h do lodówki, czyli do zgęstnienia.
    Ciasto rozwijamy i smarujemy powstałą masą, zwijamy.
    W rondelku rozpuszczamy czekoladę z wodą, polewamy nią ciasto i posypujemy je żurawiną i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować