Zimowa kiszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. marchew pietruszkę i seler poszatkować na wiórki. Czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i posypać solą i cukrem. Odstawić aż puszczą sok. Następnie przełożyć do czystych słoików, ubijając by sok był na wierzchu. Do każdego słoika dać 2-3 ziarna ziela. liście laurowe i baldach kopru. Jeśli soku jest bardzo mało, dodać trochę letniej solanki takiej jak do kiszenia ogórków (1 łyżka soli na litr wody).Aby sałatka była przykryta płynem. Zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce do kiszenia na około 2 tygodnie. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Porady
Jeśli lubisz ostry smak dodaj więcej papryki chilli.
Komentarze