zimowa kiszonka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szanowni Państwo polecam uzbroić się na zimę w różne kiszonki. Dla urozmaicenia dziś przygotowałam kiszoną sałatkę z własnych warzyw:)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórek świeży gruntowy około 2 kg
    marchew 0,5 kg
    pietruszka 0,25 kg
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnku
    1 korzeń selera
    łodygi kopru
    ziele angielskie
    liść laurowy
    sól pieprz chilli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Zimowa kiszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w piórka. marchew pietruszkę i seler poszatkować na wiórki. Czosnek drobno posiekać. Warzywa wymieszać i posypać solą i cukrem. Odstawić aż puszczą sok. Następnie przełożyć do czystych słoików, ubijając by sok był na wierzchu. Do każdego słoika dać 2-3 ziarna ziela. liście laurowe i baldach kopru. Jeśli soku jest bardzo mało, dodać trochę letniej solanki takiej jak do kiszenia ogórków (1 łyżka soli na litr wody).Aby sałatka była przykryta płynem. Zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce do kiszenia na około 2 tygodnie. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Porady

Jeśli lubisz ostry smak dodaj więcej papryki chilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować