Zimny torcik kamili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z 2 szkl. cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po 1 żółtku. W osobnej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy i mieszamy drewnianą łyżką. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugeij kwasek cytrynowy w ilości wg uznania. Zagotowujemy mleko (do dwóch szkl. wsypujemy po 4 łyżeczki żelatyne i rozmieszujemy w odrobinie wody), gorące, przegotowane mleko wlewamy do żelatyny i mieszamy aż ostygnie i wlewamy delikatnie do ciasta. Najpierw należy sie zająć pierwszą masą, delikatnie wlewając do niej mleko z żelatyną. Następnie wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i wkładamy do lodówki, aż zgestnie. Gdy pierwsza czesc jest w lodowce robimy to samo z drugą masą co z pierwszą. Gdy pierwsza sie zgestnie wlewamy drugą część. I wkladamy do lodówki, po ok. pół godziny ukladamy na wierzch maliny i zalewamy gęstniejącą galaretką i wkladamy do lodówki.
Porady
Należy pamiętać aby powoli wlewac żelatynę z mlekiem i aby to było chłodne.
Komentarze