Zimny łyk z arbuza z nutką mięty

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kupiłam wybitnie nie słodkiego arbuza i nikt nie miał ochoty go jeść więc wyczarowałam z niego pyszny orzeźwiający napój,polecam:))

  • 30 min

Składniki:

  • 1 cytryna
    1 szklanka wody
    1/2 szklanki cukru
    1/2 dużego arbuza
    garść listków świeżej mięty
    Dodatkowo:
    kostki lodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Zimny łyk z arbuza z nutką mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę umyć,sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Przełożyć do rondelka,wlać wodę i dodać cukier. Wymieszać. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Miętę rozetrzeć z łyżeczką cukru i wrzucić do zagotowanej wody z sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Arbuz oczyścić z pestek ( i ze skóry oczywiście). Przełożyć do blendera i zmiksować. Przełożyć do miski lub dzbanka i dodać zawartość rondelka ( przelać przez sito). Schłodzić w lodówce. Prze podaniem w wersji dla dorosłych podać z kostkami lodu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Mięta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować