Zimny jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuścić żelatynę. Niech lekko przestygnie - można w tym czasie przyszykować resztę składników. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. Twaróg zmiksować z cukrem, serkami i sokiem z cytryny.Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać zmiksowane blenderem jagody.Część jagodową dodatkowo dosłodzić (spróbować i dosłodzić do smaku).Połowę żelatyny dodać do masy serowej (tej bez jagód), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopty. Tortownicę włożyć do lodówki - na około 30 minut aby jasna masa się schłodziła i nie wymieszała z jagodową.Po tym czasie, do masy jagodowej dodać drugą połowę żelatyny, ponownie cały czas miksując. Jeśli żelatyna stężała, wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i ponownie włożyć do lodówki na 30 min. Na koniec wylać na masę tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Udekorować według uznania.
Komentarze