Zimny Jagodowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten przepis dostałam od pra babci, w upalne dni wraz z rodziną zajadamy ciasto dla ochłody

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
    1 kg twarogu wiaderkowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 serki homogenizowane waniliowe
    250 g drobnego cukru
    2,5 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szklanki gorącej wody
    250 g jagód
    1 galaretka o smaku owoców leśnych

Zimny jagodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić żelatynę. Niech lekko przestygnie - można w tym czasie przyszykować resztę składników. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami. Twaróg zmiksować z cukrem, serkami i sokiem z cytryny.Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać zmiksowane blenderem jagody.Część jagodową dodatkowo dosłodzić (spróbować i dosłodzić do smaku).Połowę żelatyny dodać do masy serowej (tej bez jagód), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną masę wylać na biszkopty. Tortownicę włożyć do lodówki - na około 30 minut aby jasna masa się schłodziła i nie wymieszała z jagodową.Po tym czasie, do masy jagodowej dodać drugą połowę żelatyny, ponownie cały czas miksując. Jeśli żelatyna stężała, wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i ponownie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i ponownie włożyć do lodówki na 30 min. Na koniec wylać na masę tężejącą galaretkę. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Udekorować według uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy